top of page
  • Foto van schrijverAnnick

Een draagzakje voor Kindness & Starlight

We bouwen niet alleen aan een poppenhuis, we denken ook nog een paar stappen verder. We zijn als gezin nogal fervente reizigers, en Febe & ik waren er al snel uit dat we onze Momiji's dan ook willen meenemen.


Wat we niet voorzien hadden, was dat onze Momiji's uit keramiek zouden bestaan. Oops! Heel fragiel dus! Het eerste wat we dan ook nodig hadden, was een draagzakje.


Om het draagzakje te maken, heb ik mij gebaseerd op deze blogpost van MinnieMie, waarin ze uitlegt hoe ze zakjes voor suikerbonen maakt. Onze zakjes voor Kindness & Starlight zijn echter een slag groter, en gewatteerd. Moest je ook Momiji's hebben en je wil zelf aan de slag; hier is een foto-tutorial. Zoals je kon zien op de omslagfoto maakt Febe haar eigen zakje volledig zelf :-)


Nodig: stuk katoen, waar je 4 lapjes uit moet kunnen halen van 15 op 20 cm, dik stuk wattine (2 lapjes nodig van 15 op 14 cm), koord (2 stukken van 30 cm lang).



Stap 1: knip 4 lapjes katoen uit, van 15 op 20 cm. Knip ook 2 stukken wattine uit, van 15 op 14 cm. Stap 2: overlock de bovenkant van je lapjes katoen. Ik heb thuis geen overlock en wij werkten dus af met de zigzagsteek.


Stap 3: leg een lapje katoen met de goede kant naar beneden en de overlockte kant bovenaan. Leg een lapje wattine tegen de onderrand.


Stap 4: leg daar nu een tweede lapje katoen over, met de goede kant naar boven. Speld vast.


Stap 5 & 6: vouw de bovenrand 3cm naar binnen en speld vast.


Stap 7: naai op een voetje breed op de bovenrand


Stap 8: naai op een voetje breed net naast de overlockte rand


Stap 9: je hebt nu een tunnel gemaakt. Herhaal de stappen 3 tot 9 voor de volgende twee lapjes katoen.



Stap 10: speld de twee lapjes aan elkaar vast, met de tunnels aan de bovenzijde (niet spelden daar, dat ga je niet vaststikken). De twee kanten met de overlockte stukken zitten aan de buitenzijdes, de goede kanten zitten vanbinnen. Naai nu op een voetje een randje rechts, onderaan en links. De bovenkant van je zakje laat je uiteraard open.

Stap 11: draai het zakje binnenstebuiten Stap 12: duw voorzichtig met een eetstokje de hoekjes naar buiten. Niet te hard duwen, of je gaat je katoen scheuren. Stap 13: maak met je decovietje een fijne insnede aan de zijkanten van de tunnels (twee aan elke kant). Hierdoor ga je nu het koordje steken waarmee je het zakje gaat toetrekken. Dit is PRUTSWERK. Je trekt het koordje er best door met behulp van een veiligheidsspeld, en je probeert kalm te blijven ;-) Je moet aan de ene zijde beginnen, helemaal naar de andere zijde gaan, vervolgens terug door de tunnel aan de andere kant, tot je terug op je beginpunt bent. Stap 14: hier zie je hoe je moet uitkomen. Je moet dit echter ook in de andere richting doen, zodat je aan beide zeiden twee uiteinden van een koordje hebt. Stap 15: leg een knoopje in de uiteinden van je koordjes en trek het zakje aan. Klaar!


Onze Momiji's zijn nu klaar om met ons op avontuur te gaan. Woensdag maakten we al een mooie fietstocht en konden ze ze naar buurgemeente Moerbeke meenemen. Tja, door corona zijn we een beetje beperkt in onze reismogelijkheden momenteel ;-) Onze twee popjes overleefden de testrit met glans, zelfs na goed dooreengeschud te zijn op enkele kasseistroken. Ze zijn in elk geval klaar voor verdere avonturen!



11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page